Levenslang

Levenslang

10 jaar David Bade in Heerlen

Terug naar UITagenda

Beeldend kunstenaar David Bade is levenslang verbonden met Heerlen. Tien jaar geleden, in 2013, sloot hij een overeenkomst met de stad waarin hij beloofde regelmatig terug te keren zolang hij leeft. Nu, een decennium later, is het hoog tijd voor een terugblik in de vorm van een tentoonstelling.

Beeldend kunstenaar David Bade is levenslang verbonden met Heerlen. Tien jaar geleden, in 2013, sloot hij een overeenkomst met de stad waarin hij beloofde regelmatig terug te keren zolang hij leeft. Nu, een decennium later, is het hoog tijd voor een terugblik in de vorm van een tentoonstelling. Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen geeft een kijkje in het enorme aantal werken (meer dan 100!) dat hij heeft gecreëerd van - en dankzij - de inwoners van Heerlen.

Of het nu in een verlaten winkelpand, een oude bioscoop, een woon-zorgcentrum voor ouderen, een middelbare school, of gewoon in de frisse buitenlucht was, overal heeft hij tijdelijke ateliers opgezet om in contact te komen met de mensen van Heerlen. David begon met het tekenen van individuen. De afgelopen drie jaar heeft hij zich gericht op clubs, gemeenschappen en groepen. Deze zijn vastgelegd op groot doek en verbeeld in driedimensionale installaties. Iedere tekening, elk schilderij en alle installaties verbeelden een persoonlijk verhaal, een vereeuwiging van Heerlenaren in expressionistische lijnen en kleuren. Davids creatieve proces begint met de keuze van de locatie, die vaak symbolisch is voor de gemeenschap van Heerlen.

Emotieminigolfbanen
De werken zijn energiek en lichtvoetig, maar regelmatig sijpelt ook de zwaarte van de diverse levenspaden door. Als bezoeker kun je niet alleen het beeldende werk en de mensen die hij heeft geportretteerd bewonderen, maar je krijgt ook de kans om een potje minigolf te spelen in de tentoonstelling. Dit parcours van ‘emotieminigolfbanen’, of ‘levensbanen’, is door David zelf ontworpen.

De levensbanen verbeelden de vier basisemoties: bang, boos, blij en bedroefd. Deze emoties zijn een knipoog naar zijn samenwerking met Mondriaan ggz - een gemeenschap in de geestelijke gezondheidszorg die hem diep heeft geraakt en met wie hij in de toekomst graag wil blijven samenwerken. Deze emoties vormen tevens de drijvende kracht achter de gesprekken en verhalen die hem inspireren bij het verwerken en verbeelden van zijn ontmoetingen met de Heerlenaar.

Frictions
Gedurende de tentoonstelling gaat de kunstenaar aan de slag met cliënten en medewerkers van Mondriaan ggz om een van de vier banen af te maken. Ook vindt tijdens de looptijd van de tentoonstelling de eerste editie plaats van het festival Frictions, met optredens, workshops en discussies. Het festival staat volledig in het teken van samenwerkingen met lokale initiatieven, maatschappelijke organisaties en creatieve groepen in Heerlen.

Baan je al golfend een weg door Davids kleurrijke kunst, de persoonlijke verhalen achter de werken en bovendien alle emoties die hierbij komen kijken. Die van anderen en wellicht ook die van jouzelf.

Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen is te bewonderen vanaf 14 november 2023 tot en met 10 maart 2024 in het museum van SCHUNCK.