Expositie Riekie Sintzen en Ton Franssen

Expositie Riekie Sintzen en Ton Franssen

Terug naar UITagenda

Met de duo-expositie van Riekie Sintzen (Mechelen) en Ton Franssen (Vaals/Maastricht) brengt galerie Van Dam twee Limburgse kunstenaars samen die elkaar kennen van hun gezamenlijke middelbare schooltijd rond 1970 in Vaals en van de kunstacademie in Maastricht, maar die nooit samen hebben geëxposeerd.

Tot 1999 was het schilderwerk van Riekie Sintzen sterk expressief. Daarna werd haar werk dieper. Het verhuizen naar een klein atelier aan huis had veel invloed op Sintzens werk. De kleinere ruimte bracht haar dichter bij haar werk. Bovenal ligt dat atelier dichtbij de door haar zo geliefde Geul. De rivier en het omringende landschap zijn duidelijk aanwezig in haar vilt met zijde doeken. In galerie Van Dam toont Riekie Sintzen verhalend werk.

Ton Franssen wil dat alle figuratie in zijn schilderwerk voor iedere toeschouwer een eigen emotionele betekenis heeft. De afbeeldingen noemt hij chiffren. Franssen is verliefd op de schoonheid van de vormen van mens, dier en natuur. Deze inspiratiebron neemt hij als basis om zijn irrationele beeldgedichten vorm te geven. In galerie Van Dam toont Ton Franssen vooral werk met als uitgangspunt het paard als stijlfiguur voor de tijd.

De expositie in galerie Van Dam is van zondag 12 november tot en met zondag 31 december gratis toegankelijk tijdens openingsuren van boekhandel Van der Velden van Dam.