House of Strength

House of Strength

Rover | Roshanak Morrowatian

Terug naar UITagenda

Een voorstelling over de kracht van verbondenheid, geïnspireerd door een eeuwenoude Perzische traditie.

Na een reeks indrukwekkende solo’s brengt Roshanak Morrowatian nu haar eerste groepswerk. House of Strength is een spirituele, fysieke en muzikale performance waarin de veelzijdigheid van de mens wordt gevierd. De choreografe transformeert een oeroud ritueel, dat oorspronkelijk uit Perzië komt, tot hedendaagse inclusieve dans die de kracht van het collectief viert.

Een oeroud ritueel getransformeerd
Traditioneel wordt Varzesh-e bastani (‘oude/traditionele sport’) of Varzesh-e Pahlevani (‘heldensport’) in Iran uitgevoerd in een arena in de Zurkhaneh, wat letterlijk ‘Huis van kracht’ betekent. Het ritueel combineert krachttraining, spiritualiteit, poëzie en muziek en wordt alleen door mannen in het openbaar beoefend. Het doel is om een beter mens te worden.

In House of Strength nemen vijf vrouwelijke, mannelijke en queer performers het over. Ze transformeren een gymnastische, eenzijdige traditie tot een opzwepende fysieke expressie van inclusieve hedendaagse dans. In harmonie moedigen de dansers elkaar aan in wie zij zijn en vieren tegelijkertijd de kracht van het collectief.

Open Studio
Op donderdag 4 mei kunt u tijdens de Open Studio House of Strength een kijkje achter de schermen nemen bij House of Strength. Roshanak Morrowatian neemt u, samen met de performers, mee in het maak- en repetitieproces.

Over Roshanak Morrowatian
De wens voor een harmonieuzere maatschappij loopt als een rode draad door het werk van Roshanak Morrowatian (Iran, 1989) en haar dansgezelschap Rover. Onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen krijgen in haar choreografieën de hoofdrol. Interdisciplinaire voorstellingen waarin thema´s als identiteit, grenzen en belonging centraal staan. Als artiest zoekt ze naar de fysieke wortels van herinneringen en herdefinieert ze tradities en rituelen.

Voor de voorstelling Polished ontving ze samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs en maakte ze deel uit van de DansClick 22 tour. In 2020 ontving Morrowatian de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, de landelijke stimuleringsprijs voor talentvolle, veelbelovende makers. Vanaf 2023 maakt ze deel uit van de regeling ‘Nieuwe makers’ van het Fonds Podiumkunsten en is zij als artist-in-residence verbonden aan PLT.

Morrowatian is choreografe, danseres en actrice. Na het behalen van haar BA in dans en een MA in danscompositie aan de Folkwang University of the Arts in Duitsland was ze onder andere te zien in het werk van Marina Abramović, Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Alexis Blake en Joost Vrouenraets.