De Smeekbede

De Smeekbede

Terug naar UITagenda

De geschiedenis van een opmerkelijke brief.

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt echter gekaapt. Bijna 200 jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden.

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Zij strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd volgen we het verhaal van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren. De vraag is: wie schrijft de geschiedenis? Daar gaat deze zoektocht naar een Surinaams verleden over.

De Smeekbede is gebaseerd op de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

Inleiding
Bij deze voorstelling vindt een inleiding plaats. Deze start om 19.30 uur in de INGzaal. Voor Vrienden van PLT is de inleiding gratis toegankelijk, voor overige bezoekers € 3,50. U boekt een plaats voor de inleiding in het vervolg van het bestelproces.