Het grootste zwanenmeer ter wereld

Het grootste zwanenmeer ter wereld

Het Nationaal Ballet van Shanghai

Terug naar UITagenda

Het grootste Zwanenmeer ter wereld zie je dit najaar in Theater Heerlen.

De Engelse choreograaf Derek Deane presenteert zijn adembenemende choreografie met het Shanghai Ballet. En hij heeft zelfs een prachtig nieuw hoofdstuk aan deze balletklassieker toegevoegd. De scenes met 48 zwanen – twee keer zoveel als normaal – zijn van een ontroerende schoonheid.

Deane zegt zelf over zijn meesterwerk: “Het is nog ontroerender en poëtischer. Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt”.

Het iconische ballet met een tijdloos verhaal over goed en kwaad spreekt nog steeds tot de verbeelding. De fragiele ballerina’s vormen een betoverend, homogeen geheel, dat in uitstraling en perfectie niet onder doet voor het Bolshoi of Mariinsky Ballet of The Royal Ballet in London. China toont hiermee aan dat het ook op het gebied van het klassieke ballet tot de wereldtop behoort en het Shanghai Ballet vleugels heeft gekregen.

Deze imponerende versie van het Zwanenmeer was in 2017 in Theater Heerlen te zien en werd door publiek en pers omarmd met lovende kritieken:

“Adembenemend… buitenaards… ontroerende schoonheid… pure lyriek, breekbaar met veel gratie … virtuoos"
"Een groot loepzuiver Zwanenmeer… Als een perfect impressionistisch schilderij..