Tanja - Dagboek Van Een Guerrillera

Tanja - Dagboek Van Een Guerrillera

Terug naar UITagenda

De Nederlandse studente Tanja Nijmeijer wordt tijdens haar stage eind jaren '90 in Colombia geconfronteerd met de politieke onrust in het land. Ze is geschokt door het onrecht dat ze aantreft en sluit zich na haar studie in Groningen aan bij de FARC, op dat moment het grootste guerrillaleger ter wereld. Ze weet zich snel op te werken binnen de organisatie en wordt uiteindelijk ingezet bij onderhandelingen met de regering. Tanja speelde een belangrijke rol bij het bereiken van een vredesakkoord.

Een hereniging met haar familie wordt Tanja tot op de dag van vandaag echter ontzegd, zelfs nu de rust in Colombia is teruggekeerd. Ze staat nog altijd op de internationale opsporingslijst van Interpol. Wie is Tanja Nijmeijer nu echt? Een vrijheidsstrijder, een naïeve, idealistische jonge vrouw of toch een terrorist?

Regisseur Marcel Mettelsiefen wist langzaam het vertrouwen van Tanja Nijmeijer te winnen om deze documentaire te realiseren. Hij leerde haar kennen bij de vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering, waar hij aanwezig was als verslaggever voor het Duitse weekblad Der Spiegel. De documentaire toont archiefmateriaal vanuit het hart van de beweging.

Bijzonderheden
Voorafgaand aan Tanja - Dagboek van een guerrillera verzorgt Armand Leenaers een inleiding. Hij is kenner en liefhebber van Latijns-Amerika en was bestuurslid van het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht.