VPRO Tegenlicht Meet-Up: Trust me, I’m a Journalist

VPRO Tegenlicht Meet-Up: Trust me, I’m a Journalist

Terug naar UITagenda

Hoe kunnen we in deze verwarrende tijden het vertrouwen in de journalistiek herstellen?

Om grip te krijgen op een wereld waar tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar strijden, zijn er steeds meer journalisten die nieuwe onderzoeksmethoden inzetten om de waarheid te achterhalen. In deze VPRO Tegenlicht aflevering volgen we de jonge onderzoeksjournalist Christiaan Triebert (Leeuwarden, 1991). Hij maakte naam bij onderzoekscollectief Bellingcat en is inmiddels doorgedrongen tot de top van de Amerikaanse journalistiek, op de redactie van The New York Times. Samen met zijn team werkt gaat hij op zoek naar de waarheid met behulp van Open Source Intelligence, journalistiek gebaseerd op informatie en bewijsvoering uit openbare bronnen, letterlijk van internet geplukt dus. Trieber won samen met zijn team het afgelopen jaar al twee keer de Pulitzerprijs, de hoogste journalistieke onderscheiding in de Verenigde Staten.

Na de aflevering praat socioloog Theo Ploeg na met onderzoeksjournalist en columnist Johan van de Beek (de Limburger) en Christiaan Triebert (New York Times) die online vanuit de Verenigde Staten zal aansluiten. Centraal staat het thema van de toenemende argwaan tegen de gevestigde journalistiek en de gevolgen hiervan voor een democratische samenleving.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Bibliotheek Kerkrade e.o. en de VPRO.

Themamaand/ democratie
15 september is het de Internationale dag van de democratie. Een goed werkende democratische samenleving is een groot goed. De waarden van onze democratie staan echter de laatste jaren meer en meer onder druk. Democratie heeft onderhoud nodig. Daarom programmeren SCHUNCK Bibliotheek en Bibliotheek Kerkrade e.o. de hele maand september allerlei activiteiten rondom dit thema. Van de nasleep van de Holocaust tot aan persvrijheid. Democratie komt via drie verschillende invalshoeken op tafel in de Bibliotheek. Bekijk hier het programma.