Char Li Chung

Char Li Chung

De Bananengeneratie

Terug naar UITagenda

Een sprankelend theatraal portret van de Oost-Aziatische Nederlander.

Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakt Chung met De Bananengeneratie een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Zij vormen het portret van een diverse gemeenschap, gebaseerd op de bestseller van Pete Wu. De belichaming van een generatie, die midden in de Nederlandse samenleving staat maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.

Pete Wu schreef met zijn bestseller het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van een jonge generatie Oost-Aziatische Nederlanders. Via de verhalen van anderen vertelt schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal: het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp. Van de clash tussen Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen fornuis en school, het uit de kast komen bij je Chinese moeder. Verspreid over alle dorpen en steden in ons land vind je vergelijkbare verhalen die Pete Wu in De Bananengeneratie optekende. Char Li Chung brengt ze naar het toneel.

Bezoekers over De Bananengeneratie
“Mooi, ontroerend en vooral intens herkenbaar. Een aanrader voor alle fellow Asians, maar vooral voor iedereen.”
“De Bananengeneratie was mooi, boos, schurend, lief, grappig maar vooral: slim.”
“Zo blij dat er nu eindelijk meer van zulke verhalen gedeeld worden. Representatie is een woord voor velen, maar representatie voelen is niet in woorden uit te drukken.”

Eerbetoon
Char Li Chung heeft zowel Italiaanse als Chinese roots. Zijn overgrootouders behoorden tot de eerste Chinese arbeidsmigranten in Nederland en begonnen in 1933 hun eerste Chinese restaurant ‘Nan King’ in Amsterdam. Chung: “Met De Bananengeneratie wil ik de diversiteit van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en de rijke cultuur die zij hierheen hebben gebracht vieren.”