The Quiet Girl

The Quiet Girl

Terug naar UITagenda

Ierland 1981. De tienjarige Cáit groeit op in Ierland. Het stille meisje wordt niet alleen op school gepest, ook thuis kan ze op weinig affectie rekenen. Haar ouders zijn naast arm ook afstandelijk. Als haar moeder hoogzwanger is, stuurt Cáits vader haar naar een tante en oom op het platteland. Daar aangekomen wordt Cáit prompt overladen door genegenheid, een warm gevoel dat haar totaal onbekend is. Stilaan bloeit het teruggetrokken meisje open.

Regisseur Colm Bairéad koos het korte verhaal ‘Foster’ van de Ierse schrijfster Claire Keegan als uitgangspunt. Zijn kalme, soms lyrische impressie van het leven op het Ierse platteland aan het begin van de jaren tachtig focust op concrete zaken: de kalveren melk geven, het uitmesten van een stal of het snijden van uien aan de keukentafel. Cáit groeit op in een wereld die ver afstaat van het hedendaagse, sterk verstedelijkte Ierland.

The Quiet Girl is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als het prachtige landschap kleuren haar wereld.

The Quiet Girl is terecht genomineerd voor de Oscar voor beste internationale film en is wat ons betreft één van de beste coming-of-age films van de afgelopen jaren. Komt dat zien.