D'r Bickel

D'r Bickel

Zoötroop

Terug naar UITagenda

De zoötroop D’r Bickel, naar idee van de jonge kunstenaar Lanka Kalmijn, is gemaakt in samenwerking met Relim Metaal. Een bickel (Limburgs) was een pikkel of hak, gereedschap waarmee kolen in de mijnen werden losgehakt. Een bikkel is ook een doorzetter, een harde werker. Studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design van Zuyd Hogeschool werden tijdens hun minor uitgedaagd een ontwerp te maken in het kader van De Stad als Speeltuin. De meest uiteenlopende, creatieve, en pakkende ideeën werden bedacht en gepresenteerd. Uiteindelijk werd door een jury de zoötroop van Lanka Kalmijn uitgekozen om te realiseren in Heerlen Centrum.

De zoötroop, uitgevonden in 1832/1833 is een van de eerste animatie-apparaten waarmee bewegende beelden kunnen worden bekeken. Het apparaat is gebaseerd op een stroboscopisch principe en is met recht een voorloper op de film te noemen.

De zoötroop D'r Bickel is gerealiseerd in het kader van De Stad als Speeltuin door Fidelio Arts and Culture in opdracht van gemeente Heerlen.