Fitzcarraldo

Fitzcarraldo

Terug naar UITagenda

Ter gelegenheid van de nieuwe restauraties van Aguirre, der Zorn Gottes, Kaspar Hauser - Jeder Für Sich Und Gott Gegen Alle en Fitzcarraldo, vertonen we vanaf juni in een klein retrospectief de belangrijkste speelfilms van de Duitse grootmeester Werner Herzog.

Peru, begin 20ste eeuw. De zakenman Brian Sweeney Fitzgerald, bijgenaamd Fitzcarraldo, is gek van opera, en in het bijzonder van de wereldberoemde tenor Enrico Caruso. Voor hem wil hij, midden in het regenwoud, een operahuis laten bouwen. Om het benodigde geld te verzamelen koopt Fitzcarraldo een stuk grond voor een rubberplantage en scheept zich in op een stoomboot naar het oerwoud.

Dat is, in een paar regels het verhaal van Fitzcarraldo, een man die niet alleen zijn dromen droomt maar ze ook tot werkelijkheid wil maken. Net als de megalomane hoofdpersoon wilde regisseur Werner Herzog ook een stoomschip over een berg in de Peruaanse jungle tillen, om een echte opera in het oerwoud te bouwen. Echter de opnames werden geplaagd door een eindeloze reeks tegenslagen.

Hoofdrolspeler Jason Robards werd ziek nadat veertig procent van de film opgenomen was. Zijn vervanger Klaus Kinski, toch al berucht om zijn woedeuitbarstingen, bepaalde de sfeer op de set met zijn explosieve karakter. En dan was er nog een grensoorlog tussen Peru en Ecuador die de opnames teisterde, om nog maar te zwijgen van een vliegtuigongeluk, langdurige stortbuien en vijandige indianen.

Kortom, Fitzcarraldo is een adembenemende klassieker.