Utama

Utama

Terug naar UITagenda

Utama opent met het verbluffende beeld van een oudere man die naar de zon loopt die goudkleurig boven de bergen oprijst. Dit is Virginio, wiens verweerde gezicht zo gebarsten is als de aarde onder zijn voeten. Virginio brengt zijn dagen door met het zwerven over de verschroeide hoogvlakte van het Andesgebergte in Bolivia, terwijl hij zijn kudde pluizige lama's in de gaten houdt. Hij en zijn vrouw Sisa leven zonder stromend water en zonder stroom.

Het is Sisa's taak om water te halen, terwijl Virginio de lama's laat grazen. Het probleem is echter dat er geen regen meer in de regio valt en de sneeuw zich niet meer op bergtoppen laat zien. De dorpsbron is inmiddels opgedroogd. Totdat de kleinzoon van het paar, Clever, vanuit La Paz verschijnt. Clever wil dat zijn grootouders met de rest van het gezin naar de stad verhuizen.

Geholpen door de ruwe schoonheid van het hoogland van Bolivia, ruim 3000 meter boven de zeespiegel, vat de debuterende regisseur Alejandro Loayza Grisi hun krachtmeting met de natuur in werkelijk adembenemende beelden. Het koppel wordt vertolkt door twee dorpsbewoners die pas na lang aandringen in de film wilden spelen.

Utama is een zachte film over tradities en verschillende levensfasen die met de natuur vervlochten zijn.