Cesária Évora

Cesária Évora

Terug naar UITagenda

Ze werd “de diva op blote voeten” genoemd, maar wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Uit dit liefdevolle portret doemt een beeld op van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, “die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land”, zoals iemand in de documentaire zegt.

Dat land is Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Opmerkelijk is dat de roem haar niet veranderde.

Regisseuse Ana Sofia Fonseca gebruikt meerdere technieken om geleidelijk de geest van de zangeres te onthullen. Naast haar nauwgezette archiefonderzoek bouwde Fonseca relaties op met Évora’s vrienden en familie, en interviewde ze meerdere keren tijdens het maken van de documentaire. Cesária Évora bevat ook hedendaagse beelden van Évora’s geliefde Kaapverdië, waarin de poëzie van de zee, het land en de lucht wordt vastgelegd die de vrouw en de zangeres hebben gevormd.

Bijzonderheden
Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was. “Ik geloof niet in dromen”, zegt ze als een interviewer haar vraagt naar haar grootste droom: “Vraag me iets anders!”