Cairo Conspiracy

Cairo Conspiracy

Terug naar UITagenda

Cairo Conspiracy, op het filmfestival van Cannes bekroond met de prijs voor het beste scenario, is een thriller die zich ontrolt in en rond de Al-Azhar-moskee, verbonden aan de gelijknamige universiteit. Die is niet alleen een van de oudste ter wereld, maar het is ook de invloedrijkste religieuze autoriteit binnen het soennisme, de omvangrijkste stroming van de islam.

Plattelandsjongen Adam is dan ook in de wolken als hij een beurs krijgt om aan de Al-Azhar-universiteit te studeren. Hij is zwaar onder de indruk van de sfeer en de kwaliteit van het onderwijs. Dat verandert na de plotse dood van de grootimam. Er ontstaat immers een gemene strijd tussen alle geïnteresseerden om de nieuwe grootimam te worden, een post die ook veel politieke invloed heeft.

Adam wordt meegesleurd in dat corrupte spel omdat hij gerekruteerd wordt door Ibrahim, een agent van de geheime dienst. Weigeren kan Adam het leven kosten. Maar als de oren en ogen van Ibrahim binnen Al-Azhar wordt hij meegesleurd in een spiraal van groeiend geweld. Zo moet hij een groep studenten van het moslimbroederschap infiltreren die hoopt dat hun kandidaat het tot grootimam schopt.

Regisseur Tarik Saleh, zoon van een Egyptische vader en een Zweedse moeder, is sinds The Nile Hilton Incident niet meer welkom in Egypte. In die film graaft hij via de moord op een vrouw naar corruptie in het Egyptische staatsbestel en politiewezen. De negatieve reacties op The Nile Hilton Incident hebben hem niet belet om opnieuw in enkele stinkende potjes uit zijn vaderland te roeren.

Cairo Conspiracy is opgebouwd als een zinderende thriller, het zal Saleh wederom geen nieuwe vrienden doen maken in Egypte, maar het geeft ons wel een uniek inkijkje in een verborgen wereld.