War Pony

War Pony

Terug naar UITagenda

In het Pine Ridge Reservaat in de staat South Dakota wonen Matho en Bill, twee Oglala Lakota jongens. Bill is een 23-jarige jongeman en vader van twee kinderen bij twee verschillende vrouwen. Ondernemend als hij is, ziet Bill overal een kans om aan geld te komen, bijvoorbeeld met het fokken van poedels. Tijdens een van zijn betaalde klusjes ontmoet hij Tim, een rijke kalkoenhouder die een boerderij heeft net buiten het reservaat en Bill een baantje aanbiedt.

Ondertussen kan de 12-jarige Matho niet wachten om volwassen te worden en wil hij vooral gezien worden door zijn vader. Hij besluit niet meer naar school te gaan om vervolgens te gaan stelen en drugs te dealen. Daardoor werkt Matho en zijn vrienden zich steeds meer in de nesten. Hoewel Matho en Bill elkaar niet kennen, kruisen ze elkaars pad en blijken ze veel met elkaar gemeen te hebben.

War Pony is een realistisch drama en een intiem portret over het leven in het Pine Ridge Reservaat. Hoewel de film het regiedebuut is van Gina Gammell en Riley Keough, benadrukken ze dat de film een collectieve prestatie is in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap, die meeschreef aan het scenario en te zien is in de verschillende rollen.

Het verhaal van hun personages wordt verteld met begrip en respect, zonder oordeel of wanhoop. War Pony was te zien op verschillende filmfestivals en heeft al meerdere prijzen mogen ontvangen, waaronder de Caméra d’Or vorig jaar tijdens Cannes. Een indrukwekkend debuut.