La Syndicaliste

La Syndicaliste

Terug naar UITagenda

Maureen Kearney is een echtgenote en moeder van rond de zestig. Wanneer ze als vakbondsafgevaardigde een staatsgeheim onthult, brengt ze de Franse kernenergie aan het wankelen. Alleen en tegen alle verwachtingen in, gaat ze de strijd aan tegen ministers en industriëlen om dit schandaal aan het licht te brengen en meer dan 50.000 banen te verdedigen. Als ze op een dag thuis het slachtoffer wordt van een overval, wordt haar leven volledig overhoop gehaald. Terwijl het politieonderzoek in volle gang is, ontstaan er twijfels over de exacte gang van zaken en verandert de slachtofferrol van Maureen in die van een verdachte.

La Syndicaliste is gebaseerd op waargebeurde feiten, zoals beschreven in het gelijknamige boek van de journaliste Caroline Michel-Aguirre. Het is onthutsend om te zien aan welke bedreigingen en risico’s een vrouw, die het in haar eentje tegen de machtigen opneemt, wordt blootgesteld. Ook nu, meer dan 10 jaar na de feiten, zijn vele vragen rond deze zaak nog altijd verre van opgehelderd, echter regisseur Jean-Pierre Salomé heeft er – met dank aan de fenomenale Isabelle Huppert – een meeslepend eerbetoon aan een uiterst moedige, schandalig behandelde vrouw van gemaakt.