Rotterdams Philharmonisch Orkest

Rotterdams Philharmonisch Orkest

De Vijfde van Beethoven

Terug naar UITagenda

Nu met klassieke tophit (Ta-ta-ta-taaa!), de Vijfde symfonie van Beethoven en Schumanns romantisch Celloconcert.

McMillan / Larghetto
Schumann / Celloconcert
Beethoven / Symfonie nr. 5

Dirigent: Manfred Honeck
Solist:
Kian Soltani

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft een reputatie hoog te houden in Heerlen. ‘Een gebeurtenis waarover men over jaren nog zal vragen: was jij er ook bij?’ schreef De Limburger over de vorige keer de Rotterdammers in Heerlen een Beethoven-symfonie op de lessenaar legden. En ze zijn er weer! Nu met klassieke tophit (Ta-ta-ta-taaa!), de Vijfde symfonie van Beethoven en Schumanns romantisch Celloconcert.

En daar verheugen wij ons enorm op. Want het Rotterdams Philharmonisch Orkest is niet zomaar een orkest. Het onderscheidt zich door de intense energie van zijn concerten, zijn veelgeprezen opnamen en zijn innovatieve publieksbenadering. Wie herinnert zich niet het YouTube filmpje dat tijdens de corona lockdown de wereld overging, waarin alle musici, ieder vanuit zijn eigen huis, maar toch samen verbonden via internet, Alle Menschen werden Brüder speelden. Dát dus! Vanavond zitten ze - nu gelukkig wel écht samen – bij ons op het podium in Heerlen voor een prachtig romantisch programma.

Manfred Honeck; wereldberoemd en ook daarbuiten
Dirigent Manfred Honeck wordt geroemd om zijn karakteristieke interpretaties. En ook hij is een goeie bekende. Hij leidde in 2019 in Heerlen de London Philharmonic. ‘Ik kom graag terug’, zei hij na afloop. Met de Rotterdammers geeft hij zijn overrompelende visie op Beethovens Vijfde symfonie. Als dat niet dé nummer één klassieke tophit is. Iedereen kent hem wel. Met de vier openingsnoten liet Beethoven het noodlot aan de deur kloppen. Maar ze stonden ook voor de (morse code kort-kort-kort-lang) V van victorie waarmee BBC radio-uitzendingen vanuit Engeland openden tijden de Tweede Wereldoorlog, ze werken verwerkt in populaire disco hits, en in 1977 de oneindige ruimte ingeschoten aan boord van de Voyager om aan eventuele bewoners van verre sterrenstelsels te laten horen wat een mens is.

Soltani’s Stradivarius, 'pure perfectie'
Voor de pauze soleert Kian Soltani in het geliefde, romantische Celloconcert van Robert Schumann. Deze uit Perzië afkomstige topcellist werd door The Times omschreven als “een zeer opmerkelijke cellist” en door Gramophone geroemd om zijn ‘pure perfectie’. Soltani’s spel wordt gekenmerkt door diepe expressie en technisch meesterschap. Hij heeft zich als solist een plek verworven op de grote wereldpodia, vierde triomfen bij vermaarde orkesten, en tekende een exclusief contract bij Deutsche Grammophon. Met zijn Stradivarius cello en zijn charismatische podiumpresentatie creëert hij onmiddellijk emotionele band met het publiek.

Inleiding: Toine Sporken