Dorian

Dorian

Het Nationale Ballet + ISH Dance Collective (vanaf 12 jaar)

Terug naar UITagenda

Bruisende mix van hiphop en ballet in een dansthriller naar het beroemde boek van Oscar Wilde

Na Narnia en GRIMM is Dorian de derde gezamenlijke productie van de choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris van resp. Het Nationale Ballet en ISH Dance Collective. In deze bijzondere bewerking van The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde uit 1891 kiezen de twee voor een thrillerachtige benadering vol spanning en suspense op het snijvlak van ballet en hiphop.

Oscar Wilde’s filosofische roman The Picture of Dorian Gray gaat over het streven om eeuwig jong te blijven en je daarin volledig te verliezen. De hoofdpersoon Dorian Gray wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als hij oogt op het schilderij dat zijn vriend Basil van hem heeft gemaakt. En dat zijn afbeelding op het schilderij in zijn plaats ouder en lelijker wordt. Meisner en Gerris plaatsen het verhaal in een excentrieke, eigentijdse setting. Hoofdpersoon Dorian slaat in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden.

Jong talent
Net als bij Narnia en GRIMM vloeien bij Dorian verschillende dansstijlen samen tot een bruisende mix van hiphop en ballet. Naast de dansers van de Junior Company en ISH Dance Collective zie je in deze productie ook dansers van Het Nationale Ballet. Joey Roukens, een van Nederlands bekendste jonge componisten van dit moment, schreef speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. In Theater Heerlen wordt de muziek live gespeeld door Het Balletorkest.

De pers over GRIMM en Narnia

“GRIMM is zonder twijfel de fantasierijkste dansvoorstelling van dit theaterseizoen.” - Trouw

“Het. Is. Ge-wel-dig. Narnia is een sprookjesballet… Ballet gemengd met hiphop.” - De Telegraaf