Teun Toebes

Teun Toebes

VerpleegThuis Live

Terug naar UITagenda

De kans dat de show over jouw of uw toekomst gaat is één op vijf.

In 2021 debuteerde de 22-jarige Teun Toebes met zijn boek VerpleegThuis op eerste plaats in de bestsellerlijst. In dit boek vertelt hij over zijn ervaringen als bewoner op een gesloten afdeling van een verpleeghuis in Utrecht. Zijn theatertour is een vervolg op dit boek. Waar hij maar kan, draagt Teun Toebes zijn missie uit om van verpleeghuizen verpleegThuizen te maken.

Thuis in het verpleeghuis
Als afgestudeerd verpleegkundige in de geriatrie wist Teun al langer dat het leven een nachtmerrie kan zijn als het hoofd en lichaam vergeten contact te maken. Daarom wilde hij juist nu ervaren hoe het is om een oudere te zijn in een verpleeghuis. Om dit doel te bereiken ging hij ver, heel ver. Hij besloot zich hij zich permanent te vestigen op de gesloten afdeling van een verpleeghuis in Utrecht. Hier kreeg hij antwoorden op vragen over hoe je bijvoorbeeld deel kunt uitmaken van elkaars wereld met dementie. En over hoe hij zelf zijn leven zou willen inrichten als hij dement zou worden.

#HumanForever
In zijn boek en college deelt Teun zijn ervaringen over hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld door het huidige verpleeghuis te transformeren in een verpleegTHUIS. Maar, vooral wil hij laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. “Mensen met dementie blijven namelijk net als jij en ik, mens voor altijd!”

Life-changer
Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes neemt Teun je in zijn theatercollege mee in een wereld die iedereen dacht te kennen, maar die wij nooit eerder zo zagen. De show is interactief. Overal waar Teun optreedt, ontstaan verrassende en hilarische gesprekken. Teun: “Voor veel mensen is VerpleegThuis ‘live’ een life-changer; de kans dat de show over jouw toekomst gaat is namelijk één op vijf.