Argentina, 1985

Argentina, 1985

Terug naar UITagenda

Het is een zwarte bladzijde in de mondiale geschiedenis: het schrikbewind van de militaire junta in Argentinië van 1976 tot 1983. Het bewind beging talloze misdaden tegen de menselijkheid, waaronder marteling, ontvoering en moord. Tienduizenden Argentijnen verdwenen van de aardbodem. In Argentina, 1985 staat de openbaar aanklager Julio César Strassera centraal, die in de nieuwe democratie de oud-dictator Videla en acht andere kopstukken van het voormalig regime moet vervolgen.

‘Geschiedenis wordt niet geschreven door mensen als ik,’ zegt openbaar aanklager Julio Strassera. Zijn meerderen hebben hem net een opdracht in de maag gesplitst waarin hij absoluut geen vertrouwen heeft: de rechtszaak tegen de toplaag van de Argentijnse junta, die kort daarvoor is afgezet. Hij is ervan overtuigd dat degenen die aan de touwtjes trekken nooit toestaan dat Videla en zijn bende krijgen wat ze verdienen – ze hebben nog steeds te veel steun.

Toch begint hij – samen met zijn onervaren maar gedreven tweede man Luis Moreno Ocampo en een jong, onorthodox juridisch team – aan zijn onmogelijke missie. Terwijl hun onderzoek op stoom komt en hun zaak met de dag sterker wordt, nemen ook de bedreigingen toe – en blijven niet beperkt tot woorden alleen.

Argentina, 1985 is een goed gedocumenteerd, zeer spannend relaas van de belangrijkste rechtszaak in de geschiedenis van Argentinië. Daarbovenop is het een sterk geacteerd eerbetoon aan de kracht van waarheid en gerechtigheid. Dat is niet onopgemerkt gebleven want de film werd genomineerd voor een Oscar voor beste internationale film.

Bijzonderheden
Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen Argentina, 1985 wel met Nederlandse ondertiteling.

De voorstelling van vrijdag 12 mei wordt ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival the Netherlands (LAFF) in Utrecht. 'Mijn eerste kennismaking met Latijns-Amerika dateert van voorjaar 1990 toen ik bij een vriend in Guatemala logeerde. Daar ontdekte ik de beschaving van de Maya's. Ik ben toen ook in Mexico, Honduras en Belize geweest. Later dat jaar vertrok ik voor een reis van 8 maanden door Zuid-Amerika. Van Peru (waar ik Spaans heb geleerd en mijn vrouw heb leren kennen) naar Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay, Brazilië, Venezuela naar Colombia en weer terug naar Lima. Het heeft mijn leven veranderd. Sindsdien kom ik er elke twee tot drie jaar voor bezoek aan familie en vrienden en trips naar alle uithoeken van Peru. In de tussentijd kijk ik graag naar Latijns-Amerikaanse films en lees veel over de geschiedenis van dit fascinerende continent'.