La Noche Eterna

La Noche Eterna

Samir Calixto & Black Pancil Ensemble

Terug naar UITagenda

Een dialoog met het onbekende, niet vanuit de wens om licht in de duisternis te brengen, maar als de acceptatie van de nacht als deel van ons bestaan.

De afwisseling van licht en donker in de natuur heeft mensen altijd al gefascineerd. Wanneer de nacht dieper wordt, bevrijdt ze onze verbeelding in dromen en nachtmerries. Met het donkerder worden van de wereld wordt deze ook opwindender, getuige de hoeveelheid kunst die aan de nacht is gewijd. Het mysterie dat de nacht omgeeft en de uitdrukking daarvan in muziek en beweging staat centraal in La Noche Eterna, de eeuwige nacht.

Het is het geluid van de eeuwige nacht waarnaar choreograaf Samir Calixto en het prestigieuze Black Pencil ensemble in La Noche Eterna op zoek gaan. Zij hebben elkaar gevonden in de wens een voorstelling te maken op basis van bestaande composities - van Bach en Monteverdi tot Calliope Tsoupaki en Roderik de Man - en een nieuwe choreografie. Samen maken zij onze relatie tot de donkere zijde van de natuur voelbaar. Het donker maakt het voor ons mogelijk om de banale afleiding van de dagelijkse werkelijkheid te vergeten en het visionaire domein van onze dromen te betreden. Maar, de nacht is ook het uur van de menselijke fascinatie voor de sterren en het besef van onze eindigheid in een wereld die voor ons, na ons, en boven ons bestaat.

Samir Calixto
Dat Samir Calixto oorspronkelijk is opgeleid als zanger, is slechts een van de redenen voor de belangrijke plaats die muziek in zijn werk inneemt. Zijn reizen lijken hem kriskras door de muziekgeschiedenis te voeren. Maar, als een rode draag is er steeds het element van innerlijke transformatie, waardoor elke voorstelling voor hem en zijn publiek tot een ontdekkingsreis wordt.

Black Pencil
Karakteristiek voor Black Pencil is de combinatie van virtuositeit en historisch besef met een originaliteit en frisheid die zeldzaam is. Dat wordt meteen al weerspiegeld in de unieke instrumentatie met blokfluit (Jorge Isaac), panfluit (Matthijs Koene), altviool (Esra Pehlivanli), accordeon (Marko Kassl) en percussie (Enric Monfort). Het ensemble treedt op in alle belangrijke muziekzalen en -festivals in Nederland, en internationaal van Duitsland, Ierland en Denemarken tot Turkije en Venezuela.