Heerlense Oratoriumvereniging

Heerlense Oratoriumvereniging

Mendelssohn - Beethoven - Mozart

Terug naar UITagenda

Drie meesterwerken van drie geniale componisten.

De Heerlense Oratoriumvereniging combineert in dit concert drie geniale meesterwerken van drie geniale componisten: Mozart, Beethoven en Mendelssohn-Bartholdy.

Mozart
Het koor opent met het cantate-achtige Litaniae de venerabili altaris Sacramento KV 243 van Mozart uit zijn Salzburger periode. In deze litanie heeft Mozart bekende motieven uit zijn opera's verwerkt. De genialiteit van de jonge Mozart is in deze compositie al duidelijk te herkennen.

Beethoven
De Koorfantasie in C-mol op. 80 van Beethoven is eigenlijk een klein pianoconcert met aan het einde een hymne die door koor en piano wordt vertolkt. In deze hymne horen we al het thema Alle Menschen werden Brüder dat hij later zou gebruiken in zijn 9e symfonie. Solist is Paul Huijts.

Mendelssohn-Bartholdy
Het concert wordt afgesloten met het Lauda Sion van Mendelssohn-Bartholdy; een prachtig romantisch koorwerk dat Mendelssohn componeerde ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de St. Martinusbasiliek in Luik in 1846.