Tár

Tár

Terug naar UITagenda

Lydia Tár is een dirigente uit de school van Leonard Bernstein, ambitieus, eigengereid en voorzien van een ego. Maar ze mist iets belangrijks: een antenne voor alarmerende signalen uit de buitenwereld. Nadat ze een student, die de dominantie van klassieke componisten hekelt, venijnig op zijn nummer heeft gezet, gaat het incident een eigen leven leiden op sociale media. En ook privé rommelt het: zozeer zelfs dat ze alles dreigt te verspelen wat ze heeft opgebouwd.

Tár is een karakterstudie waaraan bijna alles klopt, van de kleinste technische details tot en met het beeld van het muzikale milieu waarin de hoofdpersoon zich beweegt. Actrice Cate Blanchett leerde in een paar maanden Duits spreken, pianospelen en een symfonieorkest dirigeren, maar het is de complexe rol van een vrouw die tegen de grenzen van haar macht aanloopt, die haar vorig jaar tijdens het filmfestival in Venetië de Volpi Cup opleverde, de prijs voor beste actrice.

Regisseur Todd Field schreef zijn derde film in zestien jaar speciaal voor Cate Blanchett. ''Als zij nee had gezegd was Tár eenvoudigweg niet gemaakt’, aldus Field.'' Tár is een veelgeprezen drama die genomineerd is voor zes Oscars, waaronder beste film, beste regisseur en beste actrice.