Mulholland Drive

Mulholland Drive

Terug naar UITagenda

Bette Elms is een jonge, ambitieuze actrice die haar geluk beproeft in Hollywood. Vlak na haar aankomst staat de mysterieuze Rita bij haar op de stoep. Ze heeft een auto-ongeluk gehad, is haar geheugen kwijt en duidelijk op de vlucht. Maar voor wat, en wie is ze? Een adres aan Mulholland Drive zou antwoorden kunnen geven. Maar is Bette zelf eigenlijk wel wie ze denkt te zijn?

Mulholland Drive zou aanvankelijk een televisieserie worden, maar de leiding van televisiezender ABC besloot na het zien van de pilotaflevering de stekker uit het project te trekken. Te bizar, zo luidde het oordeel. Dankzij Franse financiers kon regisseur David Lynch zijn materiaal alsnog bewerken tot een bioscoopfilm die in Cannes werd onderscheiden.

Betreed voor de eerste keer of opnieuw de wereld van David Lynch met de schitterende restauratie van zijn meesterwerk Mulholland Drive. De film heeft na twintig jaar nog niks aan kracht ingeboet en wordt vandaag de dag beschouwd als één van de beste films van deze eeuw.

Bijzonderheden
Ter nagedachtenis aan Angelo Badalamenti, die vorig jaar op 85-jarige leeftijd overleed. De naam van Angelo Badalamenti is onlosmakelijk verbonden met het oeuvre van regisseur David Lynch. Toen Lynch ten tijde van Blue Velvet (1986) een zangcoach zocht voor hoofdrolspeelster Isabella Rossellini, die zonder enige ervaring moest optreden in een nachtclub, was een innige samenwerking geboren. Badalementi nam uiteindelijk alle filmmuziek in Blue Velvet voor zijn rekening en week ook daarna niet meer van Lynch zijn zijde. De componist schreef zijn bekendste werk in de jaren ''90 en ''00 voor de televisieserie Twin Peaks en Mulholland Drive.

De gerestaureerde klassieker Mulholland Drive wordt op zondagmiddag 16 april ingeleid door filmjournalist Tim Bouwhuis.