Lezing Vrouwenbeweging in Parkstad, toen en nu

Lezing Vrouwenbeweging in Parkstad, toen en nu

Terug naar UITagenda

Over de ontwikkelingen in de regio op het gebied van vrouwenemancipatie toen en nu.

Wereldwijd komen vrouwen op 8 maart Internationale Vrouwendag samen om elkaar te ontmoeten, te stimuleren, inspireren, te netwerken en samen te vieren. Parkstad kent hierin een lange traditie. Ieder jaar wordt aandacht besteed aan thema’s die voor vrouwen belangrijk zijn.

Vijf vrouwen uit Parkstad hebben vanaf 2020 de organisatie van Internationale Vrouwendag in Parkstad voortgezet. Ze hebben de Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad opgericht, met als belangrijkste doel het organiseren van Internationale Vrouwendag met en voor vrouwen van alle leeftijden en achtergronden uit Parkstad. Ze vinden het belangrijk dat de traditie voortgezet wordt en er aandacht blijft voor de positie van vrouwen. Er is al veel bereikt, maar er is ook nog veel toe doen als het gaat om échte gelijke behandeling. Denk bijvoorbeeld aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen, de verschillen in gezondheidszorg en het steeds terugkerend thema seksueel grensoverschrijdend gedrag en femicide.

Op donderdag 13 april geeft voorzitter van de Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad, Miriam van der Mee, een lezing over de ontwikkelingen in de regio op het gebied van vrouwenemancipatie toen en nu. Ze gaat in op de thema’s die speelde in de eerste en tweede feministische golf en werpt een blik op de thema’s die vandaag de dag spelen.

Aansluitend vertelt Jikky Dinçelek over de zoektocht van de Stichting naar de zichtbaarheid van vrouwen. Rolmodellen in de kunst, de politiek, de wetenschap, kinderboeken en naar vrouw op straat. Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad zet zich sinds 2021 in voor meer vrouwelijke straatnamen in Parkstad. Van de 3700 straatnamen zijn er slechts 20 vernoemd naar een vrouw vanwege haar verdiensten. En daar moet verandering in komen, vindt de Stichting.