De Dappere Soldaat

De Dappere Soldaat

Steef de Jong

Terug naar UITagenda

Wat is het waard om voor te vechten?

In zijn komische operette De Dappere Soldaat combineert Steef de Jong op inventieve wijze decor, beeld, tekst, muziek en spel. Met een vrolijke, ironische toon komt hij tot de kern van het stuk dat in 1908 voor het eerst is opgevoerd: ‘Wat is het waard om voor te vechten?’

Oscar Straus componeerde zijn operette De Dappere Soldaat (Der tapfere Soldat) in 1908. Hij baseerde zijn stuk op het toneelstuk Arms and the Man uit 1894 van George Bernard Shaw. In de operette wachten drie vrouwen op hun mannen die vechten aan het front. Dochter Nadina bezingt haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere’ huzaar; ze popelt om aan hun leven te kunnen beginnen. Plots dringt deserteur Bumerli haar slaapkamer binnen. Als pacifist wil hij ontsnappen aan de strijd en in zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels. Nadina raakt gecharmeerd van deze ‘kleine chocoladesoldaat’ maar zijn mening over de onzin van oorlog verwart haar. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Of juist niet?

Over Steef de Jong
Steef de Jong is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar met een grote fascinatie voor het genre operette. Zijn voorstellingen ontvouwen zich letterlijk als levensgrote kartonnen pop-upboeken voor de ogen van het publiek. Steef studeerde aan de Gerit Rietveld Academie en DasArts. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op. Dat resulteerde onder andere in de voorstellingen Ludwig, Straussvogel, De Moderne Art Revue (i.s.m. Alex Klaassen) en Orfeo, een drama van karton. Voor hun werken ontvingen zij De Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade (2014) en de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië, 2015). In 2017 ontving Steef bovendien de prestigieuze de Mary Dresselhuys Prijs.