Matthäus Passion

Matthäus Passion

philharmonie zuidnederland

Terug naar UITagenda

Het is een echt Nederlandse traditie

'De Matthäus’ is elk jaar rond Pasen te horen in honderden uitverkochte concertzalen en afgeladen volle kerken. Vanavond laat de Britse chef-dirigent Duncan Ward en een topcast aan Nederlands zangtalent zijn licht schijnen op dit aangrijpende meesterwerk. Laat je raken door geliefde aria’s als Erbarme dich en Aus Liebe, krijg koude rillingen over je rug als het koor bliksemt en dondert, word meegevoerd in het lijdensverhaal van Jezus in de gezongen vertelling van de evangelist.

Het lijdensverhaal van Jezus volgens Bach
Zo’n driehonderdjaar geleden werd in de Thomaskirche in Leipzig de Matthäus-Passion voor het eerst uitgevoerd. Bach schiep samen met tekstdichter Picander een groots meesterwerk voor twee orkesten, twee koren, kinderkoor en zangsolisten. Het verhaal volgt de laatste dagen van Jezus zoals verteld in het evangelie van Mattheüs. Bach maakte gebruik van traditionele melodieën uit het Lutherse gezangboek én componeerde daarbij gloednieuwe, revolutionaire muziek. Het werk laat zich beleven als een opera. Alle personen uit het verhaal, zoals Christus, Petrus, Judas, een treurende vrouw en de hoge priester, worden vertolkt door de zangers. Het koor vertegenwoordigt het volk of de soldaten. Alle emoties en de sfeer van de scenes komen tot uitdrukking in de muziek. Zo is het alsof je erbij bent. Beleef het lijdensverhaal van Jezus, een vertelling van verraad, dood en liefde. Emoties van alle tijden naar een hoger plan getild door de geniale muziek van Johan Sebastian Bach.

Chef-dirigent: Duncan Ward
Marcel Beekman (Evangelist)
Huub Claessens (Christus)
Judith van Wanroij (sopraan)
Rosanne van Sandwijk (alt)
Lenard Vrielink (tenor)
Raoul Steffani (bas)

Met medewerking van Studium Chorale & Schola Cantorum Puerorum