Appeltaartmatinee Dick Gebuys

Appeltaartmatinee Dick Gebuys

Schilderijententoonstelling

Terug naar UITagenda

Kasper Schonewille speelt in deze matineevoorstelling de Schilderijententoonstelling van Mussorgski.

Deze prachtige muziek hoort bij een reizende tentoonstelling rond het thema ‘De kunstenaar en de samenleving’. De presentatie van deze middag met muziek, schilderkunst, poëzie en debat is in handen van Dick Gebuys.

Hoofdpersoon in dit bijzondere project is de kunstenaar Viktor Hartmann die rond 1864 op verzoek van de Russische tsaar een ontwerp voor een Grote Poort van Kiev maakte. Deze poort zou nooit realiteit worden. Hij werd 'te zwaar' bevonden en afgekeurd door het keizerlijk gezag. Feit is dat Hartmann in diskrediet was geraakt, als Jood en homoseksueel. Zijn vriend Modest Mussorgski bewees hem alle eer die hem toekwam, met De Schilderijen van een tentoonstelling; een prachtige compositie van zestien stukken voor piano, die Kasper Schonewille speelt.

Een samenleving in crisis
Hartmann en Mussorgski ondervonden indertijd allebei problemen met de samenleving waarin zij moesten leven. Martin Klopstra (geboren in Rotterdam, woonachtig in Spijkenisse) maakte hier een project over met schilderijen (o.a. van Rinus Groenendaal, Alex Schellenberg en van hemzelf) en gedichten van Walter Diederiks. Dit project maakt dit seizoen een tournee door het land. We maken immers een grote crisis mee rond de betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne. Deze crisis treft op allerlei manieren ook de culturele wereld. Dit thema komt dan ook eveneens onder leiding van Dick Gebuys aan de orde.