Dicht bij Vermeer

Dicht bij Vermeer

Terug naar UITagenda

Over Johannes Vermeer, schilder van iconische schilderijen en publiekstrekkers als 'Het Melkmeisje' en 'Meisje Met De Parel', is veel geschreven, maar weinig bekend. Zijn kleine oeuvre is vrijwel alles wat hij naliet. In Dicht Bij Vermeer volgen we Gregor Weber, wereldwijd vermaard Vermeer-kenner en conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. In het jaar voordat hij met pensioen gaat, werkt hij aan zijn grote droom: de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit.

Afgelopen februari kwam een groot aantal Vermeers ‘thuis’ voor wat de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit moet worden. Maar musea die een Vermeer bezitten laten hun kwetsbare publiekslievelingen niet graag gaan. Het vereist stille diplomatie en innovatief transport om ze over te halen. Voor Gregor Weber is deze tentoonstelling het sluitstuk van zijn carrière. De tentoonstelling over zijn lievelingsschilder is zijn grote droom.

Door moderne scantechnieken is het onderzoek naar Vermeer het laatste decennium in een stroomversnelling gekomen. In de documentaire kijken we mee hoe een aantal schilderijen van Vermeer verflaag na verflaag minutieus wordt onderzocht. Zo dringen we langzaam door in het hoofd van de schilder, proberen zijn beslissingen te begrijpen en er ook achter te komen hoe het kan dat Vermeer de werkelijkheid zo anders in beeld bracht dan zijn tijdgenoten.

Dicht Bij Vermeer toont de aanstekelijke liefde van de conservatoren en andere betrokkenen voor de kunst van Vermeer. Zoals Gregor Weber het liefdevol brengt: ''Zoiets kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.''