Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song

Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song

Terug naar UITagenda

Toen Leonard Cohen in 1984 zijn zevende studioplaat Various Positions uitbracht, werd er amper acht geslagen op de hymne Hallelujah. Alleen Bob Dylan, die het nummer al snel live bracht, leek er de waarde van in te zien. Maar het was wachten op de cover van Jeff Buckley drie jaar later vooraleer Hallelujah zou uitgroeien tot een universeel bekend nummer.

De verschillende hoofdstukken zijn gewijd aan de ontwikkeling van Cohens carrière en de ontstaansgeschiedenis van Hallelujah. Het nummer waaraan hij zeven jaar werkte telde uiteindelijk op papier meer dan honderdvijftig coupletten. Door een onwillige platenbaas stierf het bij de release direct een zachte dood.

De documentaire Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song is opgebouwd uit niet eerder vertoond archiefmateriaal van bijzondere concerten en radio- en televisie-interviews van Cohen zelf en gesprekken met mensen die een belangrijke rol speelden in zijn leven en het (her)creëren van het nummer.

Het is alweer zes jaar geleden dat Leonard Cohen overleed. De Canadese dichter en zanger liet een rijke erfenis na van veertien studioalbums met talloze onsterfelijke liederen, en blijft ook vandaag de dag een inspiratiebron voor vele muzikanten.