Pergolesi - Stabat Mater

Pergolesi - Stabat Mater

Ad Mosam Barock

Terug naar UITagenda

Werken van Pergolesi, Sanches en Vivaldi

Rillingen over je rug, herkenning, ontroering. De pure kracht van Pergolesi’s beroemde Stabat Mater laat niemand onberoerd.

Het is een mooie traditie om rond Pasen de Matthäus Passion te bezoeken. Maar dit meesterwerk uit 1736 laat je het lijdensverhaal van Jezus vanuit een ander oogpunt beleven: het verplaatst ons in het verdriet van Maria, de moeder aan de voet van het kruis. ‘Stabat mater dolorosa’, ofwel ‘Vol smart stond de moeder…’ luidt de aanhef van de aangrijpende, eeuwenoude Franciscaner tekst. Pergolesi componeerde het kort voordat hij op z’n zesentwintigste stierf. Zijn ‘zwanenzang’ is sindsdien een van de meest geliefde klassieke werken ooit.

Hemelse muziek van de Italiaanse componist door Ad Mosam Barock.

Dirigent Huub Ehlen
Solist
Elke Janssens (sopraan) & Franz Vitzthum (countertenor)