Filmweekend: kunstmatige intelligentie en de liefde - Ex Machina

Filmweekend: kunstmatige intelligentie en de liefde - Ex Machina

Terug naar UITagenda

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Vroeger was het zo dat de keus voor een partner best wel beperkt was, dus als je ruzie had, loste je je problemen op. Maar als het nu stroef loopt is een nieuwe partner ‘one swipe away’. Populaire apps als Tinder of Happn gebruiken algoritmes om te kijken wat voor soort mensen je doorgaans leuk vindt, wat voor taalgebruik je in berichten hanteert en welke plaatsen je bezoekt. Al die data wordt weer gebruikt om te analyseren met wie jij de beste match bent.

Zo vermengen kunstmatige intelligentie en een van de grootste mysteries van de mensheid, de liefde zich steeds meer met elkaar. In een drietal films die filmhuis De Spiegel i.s.m SCHUNCK, in het kader van de AI-Parade vertoont, gaan we nog een stap verder. Wat gebeurt er wanneer we met al die data robots bouwen, een mechanische partner ontwerpen die volledig moet beantwoorden aan “alles” dat wij in de liefde of vriendschap zoeken? Kunnen we dan zeggen “en ze leefden nog lang en gelukkig”?

Zaterdag 18 maart, 20.00: Ex Machina
Caleb is een 24-jarige codeur bij 's werelds grootste internetbedrijf en wint een wedstrijd om een week door te mogen brengen in een afgelegen huisje, dat eigendom is van Nathan, de teruggetrokken levende CEO van het bedrijf. Als Caleb diep in de bergen bij het huisje aankomt, ontdekt hij dat hij moet participeren in een vreemd en fascinerend experiment. Hij moet interactie hebben met de eerste echte vorm van kunstmatige intelligentie, dat zich bevindt in het lichaam van een prachtig robotmeisje.

De AI-Parade
Dit filmweekeind wordt georganiseerd in het kader van de AI-Parade, een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en de landelijke openbare bibliotheken.