Orchestre des Champs-Elysées

Orchestre des Champs-Elysées

Philip Herreweghe & Vilde Frang

Terug naar UITagenda

Smullen van Schuberts muziek zoals Schubert die zelf gehoord zou kunnen hebben.

Mendelssohn / Vioolconcert
Schubert / Symfonie nr. 9 ‘De Grote’

Dirigent Philippe Herreweghe
Soliste Vilde Frang

Van dichtbij genieten van de wereldvermaarde Noorse topvioliste Vilde Frang. Als Philippe Herreweghe zijn Orchestre des Champs-Elysées dirigeert, staat er iets bijzonders te gebeuren.

Zo’n dertig jaar geleden nam Philippe Herreweghe samen met Alain Durel, directeur van het Théâtre des Champs-­Elysées in Parijs, het initiatief een nieuw orkest op te richten: het Orchestre des ­Champs-Elysées. Het ensemble legt zich sindsdien toe op een repertoire dat rijkt van Haydn tot Debussy. Het maakt daarbij gebruik van instrumenten zoals die werden bespeeld in de tijd van de componisten zelf. Het Parijse ensemble behoort inmiddels tot de wereldtop en heeft een ereplaats veroverd in het illustere rijtje ‘authentiek spelende’ toporkesten Orchestre des Champs-Elysées vierde successen in vermaarde concertzalen als het Concertgebouw Amsterdam, Musikverein in Wenen en Lincoln Center in New-York en speelden twee keer eerder in Heerlen. Vanavond brengen zij twee hoogtepunten uit het klassieke repertoire naar onze concertzaal in Heerlen, waarover Herreweghe vorige keer liet ontvallen; “Une salle magnifique!”

Hemelse lengte
Of Schubert zijn Negende symfonie ooit zelf hoorde, blijft een vraag. Hij stierf in 1828 terwijl de inkt van de partituur nog nat was. De partituur belandde na zijn dood in een la bij zijn broer Ferdinand, waar componist Robert Schumann hem jaren later opdook. “Het is een symfonie van hemelse lengte met een Andante van onuitsprekelijke schoonheid”, schreef Schumann aan Felix Mendelssohn die het werk in 1839 in première bracht. Laat u meevoeren in de hemelse lengte van de ‘Grote’ symfonie’ van Schubert. En geniet van de feeërieke schittering en de melancholieke melodieën in het geliefde Vioolconcert in e mineur van Mendelssohn.

Topvioliste zonder sterallures
Vilde Frang staat op alle wereldpodia en soleerde bij de orkesten zoals de Wiener en Berliner Philharmoniker. Al op haar twaalfde werd haar internationale carrière gelanceerd toen Mariss Jansons haar uitnodigde solo te spelen met de Oslo Philharmonic. Maar ze heeft geen sterallures. Ze gaat haar eigen weg. Dat zie je al aan de informele foto op haar website. Blootsvoets, zonder make-up, in kleermakerszit. Het gaat haar om de muziek. Het communiceren, het delen. Vilde Frang zei daarover in een interview: “Als je helemaal ín de muziek bent, krijg je de luisteraars mee. En dat gevoel is voor mij net zo geweldig als voor het publiek.”

Inleiding: Toine Sporken