Chaim van Luit

Chaim van Luit

Terug naar UITagenda

In en vanuit de vitrine van het Glaspaleis presenteert Chaim van Luit vanaf 1 maart een nieuwe installatie, over het mijnverleden én -heden.

De fysieke zoektocht is bij Chaim van Luit in wezen het kunstwerk. Hij verzamelt uitzonderlijke sporen van menselijk, en soms dierlijk, handelen. Dit doet hij tijdens soms jarenlange speurtochten door de bossen van de Duitse Eifel, Limburgse mergelgrotten en steden en boerenakkers in heel Europa. Dit leidt tot vondsten als zoutlikstenen, aangelikt door edelherten, en schaarse omgesmolten Romeinse attributen. Het resulteert ook in herinterpretaties van sporen, tekens of spreuken in de vorm neoninstallaties, schilderijen of sculpturen. In Van Luits gevoeligheid voor sporen en teksten, én de wijze waarop hij zonder grenzen op onderzoek uitgaat, is zijn graffitiachtergrond voelbaar. In en vanuit de vitrine van het Glaspaleis presenteert Van Luit een nieuwe installatie. Mede vanuit zijn Heerlense achtergrond werkt hij aan de hand van sporen van het mijnverleden én -heden.

Chaim van Luit is in 1985 in Heerlen geboren. In 2011 studeerde hij af aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Van 2013 tot 2015 was hij resident aan de Jan van Eyck Academie. Chaim had solotentoonstellingen bij o.a. Kasteel Wijlre, Wijlre (2020, NL), Meessen de Clercq, Brussel (2022, 2018, BE), P/////AKT, Amsterdam (2014, NL) en Bonnefanten Museum, Maastricht (2013, NL). Van Luits werk is, buiten de Collectie SCHUNCK, vertegenwoordigd in openbare en particuliere collecties in zowel binnen- als buitenland.