traumahelikopter

traumahelikopter

Save Yourself!

Terug naar UITagenda

Bands die duizenden kilometers hebben afgelegd veranderen nu eenmaal vaak. Soms worden de gitaren aan de wilgen gehangen. Leden komen en gaan. Bandbusjes worden nightliners, knipperend TL-licht verandert in grote schijnwerpers. Of andersom. Ambitie en plezier zijn soms twee kanten van dezelfde medaille.

traumahelikopter blijft wat dit betreft standvastig in zijn essentie. Het eigenzinnige trio uit Groningen Noord leunt al meer dan tien jaar op een van de meest pure fundamenten van een band: vriendschap. Zanger/gitarist Mark van der Ploeg, gitarist Daan van Dalen en drummer Roel van Berloo schrijven liedjes die spreken tot de herrieschopper vooraan in de pit, maar evengoed tot de introverte zwever achterin de zaal.

Deze twee uitersten komen mooier dan ooit samen op de vierde langspeler Save Yourself, die 20 januari 2023 verschijnt bij Excelsior Recordings. Een poëtische datum: het is precies 10 jaar nadat het titelloze debuut van de band in 2013 een verpletterende indruk maakte op internationale schaal. De liedjes op Save Yourself ademen dezelfde bevlogen aftikken-en-gaan mentaliteit van de beginjaren. Alleen nu met de rijping van alle opgedane ervaring en een breed palet aan muzikale inspiratiebronnen. Van de new wave van The Jam en vroege Elvis Costello tot aan de shoegazers van the Jesus & Mary Chain. Van de beat van The Nerves tot de punkrock van The Wipers.

traumahelikopter is vindingrijk gebleven in zijn zelf-opgelegde beperkingen. Het instrumentarium bestaat live nog steeds bestaat uit twee gitaren, drie microfoons en een minimale drumkit. Maar de band gebruikt het album als medium om hun geluid steeds verder uit te diepen, bij te schaven en te verrijken.

Sinds vorige plaat Competition Stripe uit 2016 lijkt de wereld nog verder te bezwijken onder polarisatie en chaos. Save Yourself vormt een persoonlijke en openhartige reflectie hierop. Van der Ploeg: “Mijn teksten gaan over contrast en tegenstellingen: tussen hard en zacht, schoonheid en lelijkheid, punk en pop, hoop en wanhoop, licht en donker. En over identiteit: in een turbulente wereld proberen jezelf te vinden en in evenwicht te houden. Troost en hoop zit voor mij in liefde, verbeeldingskracht en kwetsbaarheid. Daarom vormt de titel niet alleen een aanklacht tegen egoïsme, consumentisme en doorgeschoten individualisme, maar heeft het ook een bemoedigende boodschap: probeer een beetje mild voor te jezelf te zijn – en voor de ander. Blijf nieuwsgierig”.