Holland Baroque & Thomas Oliemans

Holland Baroque & Thomas Oliemans

Bach & Eisler

Terug naar UITagenda

Op haar instrumenten durft te dansen, lachen en huilen

De zeventiende-eeuwse componist der componisten Johann Sebastian Bach en de 20ste eeuwse notenschrijver Hanns Eisler samen op een concertprogramma?

Dat is precies het soort uitdaging waarbij het begint te kriebelen voor Holland Baroque en zanger Thomas Oliemans. Dit eigenzinnige orkest, dat ‘op haar instrumenten durft te dansen, lachen en huilen’, en de bariton die alles zingt ‘als het maar goeie woorden en noten heeft,’ vonden elkaar in deze spannende combinatie.

Gevlucht voor de nazi’s en via Amerika weer terug in Oost-Berlijn zette Eisler op onnavolgbare wijze Brechts strijdbare woorden op muziek. Eislers verlangen naar een betere wereld spiegelt Bachs verbinding met de hemel. Het paradijselijke geluk lijkt bij beide componisten aan de overkant te liggen. Daar waar we niet zijn…