Curator voor een keer: 'PAND kiest uit collectie SCHUNCK

Curator voor een keer: 'PAND kiest uit collectie SCHUNCK

Terug naar UITagenda

Vanaf 4 februari presenteert SCHUNCK de nieuwe collectietentoonstelling uit de reeks Curator voor een keer. Dit keer is deze tot stand gekomen samen met 'PAND. Bij Curator voor een keer wordt een groep mensen uit de regio uitgenodigd, om hun eigen tentoonstelling in te richten met werken uit de collectie SCHUNCK. Zo krijgen ze enerzijds meer inzicht in het proces van cureren en selecteren – en alles wat daarbij komt kijken – en leren ze anderzijds de werken uit de collectie beter kennen. Vanuit ‘PAND doen zeven deelnemers mee aan deze editie.

Wat kan een kunstwerk voor je betekenen? En welke collectiewerken zou jij in een tentoonstelling laten zien als je curator zou zijn en waarom? Gewapend met deze vragen duikt jaarlijks een andere groep inwoners van Heerlen in de gemeentelijke collectie SCHUNCK. Het resultaat is een eigen collectietentoonstelling. De deelnemers krijgen tijdens dit project enerzijds meer inzicht in het proces van het maken van een tentoonstelling en anderzijds leren ze de collectiewerken (beter) kennen. De collectie is immers van en voor iedereen en zeker van en voor elke Heerlenaar.

Na edities met bewoners van woonzorgcomplex Parc Imstenrade (2020) en kunstclub Vrie-Art uit de Heerlense wijk Vrieheide (2021) is het in 2022 aan ‘PAND om een tentoonstelling te maken met werk uit de collectie SCHUNCK. ‘PAND wil jongeren uit de regio te inspireren om op creatief gebied het beste uit zichzelf te halen.

Met evenementen, debatten, voordrachten en tentoonstellingen daagt ’PAND publiek uit om zelf een kunstvorm te beoefenen. Hiervoor trekken ze mensen van buiten de regio naar Heerlen.

Dit alles om de beeldvorming over de stad te verbeteren, bij te dragen aan de definiëring van de Heerlense identiteit en om een kruisbestuiving tussen kunstenaars van binnen en buiten de regio te realiseren. Voor deze editie van Curator voor een keer proberen ze dit aan de hand van de gemeentelijke collectie SCHUNCK. In november wordt gestart met de eerste bijeenkomsten, vanaf begin 2023 is hun tentoonstelling te zien.