Julika Marijn

Julika Marijn

In de schaduw van Rembrandt

Terug naar UITagenda

Krachtige vrouwen die hun eigen weg en stem zoeken, is een terugkerend thema in het theaterwerk van Julika Marijn. Eerder maakte ze succesvolle solovoorstellingen over Etty Hillesum, prinses Diana en Helene Kröller-Müller. Ditmaal plaatst zij Geertje Dircx, de tweede vrouw van Rembrandt, voor het voetlicht in een boeiende herstory.

Geertje Dircx was jarenlang Rembrandts minnares; zij voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken waaronder De Nachtwacht ontstaan en stond zelf model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Op dat moment werd Geertje bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis.

Een herstory
Tegen het decor van wat tot voor kort de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. Het genie. In de schaduw van Rembrandt is de herstory van Geertje; een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, de kracht om het licht te blijven zoeken, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan.

In de pers
“Marijn brengt haar solovoorstelling met grote toewijding… je waant je in de tijd van toen, zonder kennis van nu.”- Theaterkrant
“Indrukwekkende voorstelling.” - NRC