SILENZIO

SILENZIO

LeineRoebana

Terug naar UITagenda

SILENZIO maakt de wankelbaarheid van de stilte invoelbaar.

Wanneer we niet weten wat ons wacht, is stilte oorverdovend. Dreigend of sereen. Het maakt ons kwetsbaar.

  • In de nieuwe dansvoorstelling van LeineRoebana is de stapvoets schrijdende Emma Bogerd een metafoor voor een glimpje eeuwigheid.” - de Volkskrant ★★★★
  • Leineroebana maakt beelden die stilmakend mooi zijn." - Theaterkrant
  • Spathelder zijn de gebogen banen die ze (Aika Goto) maakt, de gewrichten lijken niet eens te rollen, je kunt er uren naar kijken... ” - Theaterkrant

Eén met de accordeon en cello
Hoe die stilte wordt omgezet in muziek – in daverende clusters, in uit niets opduikende harmonieën of verstilde melodieën – is hoorbaar in de muziek voor cello en accordeon. Hoe stilte zich vertaalt in beweging – doorgaand, eruptief, direct emotioneel of visueel complex – tonen de dansers van LeineRoebana. Het lichaam van de dansers wordt één met de adem van de accordeon en de ziel van de cello. 

LeineRoebana
LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. In de choreografieën ontmoeten kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en achtergronden elkaar en verhouden zich tot de wereld om ons heen.

Muziek
Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in het werk. Muziek en dans vormen samen één geheel. Eén adem. Een verandering in de dans heeft gevolgen voor de muziek en omgekeerd. Een muzikale gedachte zet zich voort in beweging. Een dansthema wordt muziek. In de gelaagde producties van het gezelschap bewegen zowel dansers als musici.

Credits
Dans Aika Goto, Kris Mohammed Adem, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Benedita Crispiniano, Margarida Constantino, Inbar Elkayam
Musici Renée Bekkers (accordeon), Ketevan Roinishvili (cello)
Concept en choreografie Andrea Leine, Harijono Roebana
Muziek Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Josquin des Prez
Lichtontwerp en toneelbeeld Jeroen Smith
Electronische soundscapes Dyane Donck
Geluidstechniek, sounddesign Oscar Bouwmans
Lichttechniek Barry van Rooijen, Marc Joosen
Repetitor Michael Jahoda

Het Nationaal Theaterweekend: theater is dichterbij dan je denkt!
Iedereen is tijdens het Nationale Theaterweekend welkom om tegen een mooie prijs te komen genieten van alles wat het theater te bieden heeft. Wat er op het programma staat? Dat hebben we hier allemaal voor u op een rijtje gezet. Alle genres van jeugdtheater tot toneel, van dans tot klassiek en popmuziek, komen aan bod. Het Nationaal Theaterweekend vond voor het eerst plaats in 2016 en was direct een succes. Het doel van dit landelijke evenement is om heel Nederland kennis te laten maken met het theater en te laten zien hoe leuk, mooi, waardevol, ontroerend, grappig of fijn theater kan zijn.

Het Nationaal Theaterweekend is er voor jong en oud, vaste of nieuwe bezoeker! De ingrediënten zijn eenvoudig: iedere voorstelling kost € 10,- en daarnaast zijn er ook nog rondleidingen in Theater Kerkrade. Daarmee is dit jaarlijkse theaterevenement een unieke belevenis voor iedereen.