Lezing: Onderduiken in Heerlen

Lezing: Onderduiken in Heerlen

Terug naar UITagenda

In het kader van de Nationale Holocaust Herdenking brengen we een persoonlijk verhaal.

Toen de Joodse vader van Samuel de Leeuw (1941) in 1942 werd opgepakt bij een inval van de Duitsers bij Hollandia Kattenburg in Amsterdam-Noord, besloot zijn moeder dan het tijd werd om hem onder te laten duiken. De Leeuw belandde via het verzet in Heerlen, bij het kinderloze echtpaar Jan en Willemien Strating. Voor de buitenwereld was De Leeuw een neefje, met als schuilnaam Boukje Veenstra. Als pleegouders voedde ze hem liefdevol op.
Omdat Heerlen te gevaarlijk werd, en er meer familieleden van Jan en Willemien onderduikers in huis hadden, verhuisde het echtpaar naar Brunssum. Daar zijn ze de oorlog redelijk goed doorgekomen.

Na de bevrijding van Limburg in 1944 nam de pleegvader van Samuel via een brief contact op met zijn moeder. De brief zelf vermeldde niets over de Leeuw, maar zijn moeder had nu wel hun adres. Zo kon ze hem na de bevrijding van Nederland traceren en bij zijn pleegouders ophalen.
De Leeuw was gehecht geraakt aan zijn pleeggezin en hij heeft ze daarna nog veelvuldig bezocht. Zijn zijn pleegouders bleven in zijn leven aanwezig op belangrijke momenten. In 2016 ontvingen zij postuum de Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden.

Samuel de Leeuw kan van deze gebeurtenissen getuigen. Hij heeft als een van de weinige in zijn familie de oorlog overleefd. In het kader van Nationale Holocaust Herdenking gaat Samuel de Leeuw in gesprek met programmamaker Barbara Strating over zijn tijd in Heerlen en Brunssum en de jaren daarna.

Praktische informatie:
Locatie: SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium
Entree: Gratis, na aanmelding