Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel

Finding Willard

Terug naar UITagenda

Een reisverhaal over een kleine gemeenschap tegen de achtergrond van een voormalige psychiatrische instelling.

Winter 2018. Op zijn reis door de VS komt theatermaker Tom Struyf bij toeval aan in Willard. Dit kleine dorp ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, in de schaduw van de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. De toevallige kennismaking met deze bijzondere plek mondt uit in een meeslepende trip, waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt.

Tussen 2018 en nu maakten Tom en zijn team een achttal reizen waarin ze de mensen en het landschap van Willard volgden. Hun bevindingen delen zij in deze multimediale, filmische voorstelling waarin Tom zijn fascinatie voor die bewuste plek en een aantal mensen in verband brengt met een persoonlijke gebeurtenis. Want, gefascineerd door het landschap en de piepkleine kerkgemeenschap in Willard ontdekte Tom een link met een psychiatrisch ziekenhuis in Geel, thuis in België. Op die manier construeert hij een nieuw verhaal.

Filmisch reisverhaal
Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving? Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden? In dit filmische reisverhaal toont Tom Struyf zijn zoektocht naar onze omgang met mensen die uit de boot vallen. Artistiek leider Piet Menu: “Tom combineert de filmische kracht die we ook al met True Copy/Berlin lieten zien met zijn eigen fysieke aanwezigheid op een podium. Hij maakt de geschiedenis van de psychiatrie en het zorgen voor elkaar persoonlijk en aangrijpend met zijn meesterlijke verteltalent.”
Over Tom Struyf

Tom Struyf (1983) is theatermaker, schrijver en landschapsontwerper. Hij studeerde als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht, speelde o.a. in Dier (2020) en creëerde samen met Berlin Remember the Dragons (2017).

Over Het Zuidelijk Toneel
In de voorstellingen en projecten Het Zuidelijk Toneel ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Als cartograaf van de eigen tijd heeft Het Zuidelijk Toneel zich ontwikkeld tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de ander en het anders zijn.