Internationaal Theater Amsterdam

Internationaal Theater Amsterdam

Gevechten en metamorfosen van een vrouw

Terug naar UITagenda

Gevechten en metamorfosen van een vrouw ITA - Marieke Heebink, Majd Mardo

Op een dag stuit Édouard Louis op een foto van zijn moeder toen zij 20 jaar oud was. Een gelukkige jonge vrouw vol hoop, vol dromen. Hijzelf kent zijn moeder alleen maar als totaal ongelukkig, gevangen in een routineus leven als huisvrouw. Wat is er in die 20 jaar gebeurd? Dat is het uitgangspunt van het nieuwe boek van Édouard Louis dat ITA voor het toneel heeft bewerkt.

Na Wie heeft mijn vader vermoord, het vaderboek is er dus nu het ITA-moederboek. Hans Kesting was de vader. Marieke Heebink speelt de moeder. Édouard Louis zelf wordt in Gevechten en metamorfosen van een vrouw vertolkt door Majd Mardo. De auteur gaf regisseur Ivo van Hove al in een vroeg stadium de kans om zijn meest recente werk over zijn moeder te lezen. Ivo: “Na boeken waarin geweld centraal stond verraste Édouard Louis me met een tekst waarin naast geweld tederheid de toon aangeeft. Het boek beschrijft de moeizame gevechten van een vrouw om zichzelf te zijn, zelf keuzes te maken.”

Urgent
Het werk van Édouard Louis is extreem autobiografisch maar ook maatschappelijk urgent. Hij wil de arbeidersklasse een stem geven, mensen die zelden in de literatuur en op het toneel aan bod komen. We zien hoe zijn moeder elke dag moet vechten tegen een dominante mannenwereld, waarin zij haar talenten en dromen niet kan realiseren. Het kost haar 20 jaar om zich te bevrijden. Ze verlaat haar man, laat alles achter en vestigt zich in Parijs.

In de pers

“En daar is ze dan: de moeder, schitterend belichaamd door Marieke Heebink… Heebink en Mardo spelen hartveroverend.” – de Volkskrant


“Wondermooie vertolking van Heebink.” – De Standaard


“Mooie rol van Marieke Heebink” – NRC