R.M.N.

R.M.N.

Terug naar UITagenda

Vlak voor Kerstmis zegt Matthias zijn baan in Duitsland op om terug te keren naar zijn ouderlijke dorp in Transsylvanië. Hij wil zich meer bezighouden met de opvoeding van zijn zoon Rudi en verlangt ernaar om zijn ex-geliefde Csilla weer te zien. Eenmaal thuis aangekomen blijkt de rust in de gemeenschap hevig te zijn verstoord door de komst van buitenlandse arbeiders, ingehuurd door de bakkerij waarvan Csilla de manager is.

In R.M.N. kijkt regisseur Christian Mungiu naar de effecten van globalisering en de leegloop van wat ooit als een van de randgebieden van Europa gold. Tradities raken vergeten, regio’s worden overeind gehouden door de instroom van Europese subsidies. Ook in Matthias’ geboortedorp in Transsylvanië zijn de meeste jonge mensen weggetrokken, het zijn de buitenlanders die hun plaats innemen.

De gelauwerde Roemeense regisseur schildert een fascinerend, kleurrijk en schurend portret van het leven in een multiculturele streek waar niet alleen de geschiedenis sporen heeft achtergelaten, maar ook de hedendaagse Europese politiek een vergaande invloed uitoefent op het leven van de bewoners.

R.M.N. is de Roemeense afkorting voor MRI. Een MRI is een onderzoek om binnenin het lichaam te kijken.