Misa Criolla

Misa Criolla

Música Temprana

Terug naar UITagenda

Is het Latijns-Amerikaanse volksmuziek? Is het authentieke barok?

Eén ding is zeker: bij Música Temprana swingt het de pan uit. Música Temprana combineert publieksfavoriet Misa Criolla nu met een prachtige zeventiende-eeuwse mis uit Italië, in een Latijns-Amerikaans jasje natuurlijk.

De Misa Criolla werd in de jaren tachtig populair door de opname van tenor José Carreras. Hij verkocht miljoenen albums. Adrián Rodríguez Van der Spoel, dirigent van Música Temprana, groeide op in Argentinië. “Ik ben met de Misa Criolla geboren”, vertelde hij in een interview. Inmiddels heeft hij het stuk zelf heel vaak uitgevoerd. Je mag deze publieklieveling misschien wel het lijfstuk van Música Temprana noemen.

Zuid-Amerikaanse Muziek
Misa Criolla werd in 1963 gecomponeerd door Argentijn Ariel Ramírez. Deze Latijns-Amerikaanse tegenhanger van het Weihnachtsoratorium staat bol van traditionele Argentijnse ritmes, zoals de chacarera en de milonga pampeana. Verborgen barokinvloeden maken dit bruisende werk tot hét stuk voor de oude muziek specialisten van Música Temprana. Maar zij gaan nog een stapje verder. Met nog meer barokinstrumenten als de dulciaan, het orgel, de viola da gamba en – dit keer voor het eerst! – twee barokviolen, wekken ze lang vervlogen tijden tot leven. Het concert begint met de Missa San Xavier van G.B. Bassani. Zijn missencollectie uit 1709 reisde met kolonisten mee van Italië naar het grensgebied van Bolivia en Paraguay. Daar aangepast aan de omstandigheden won deze muziek alleen aan zeggingskracht. Met de wervelende klanken van een heus Sikuru-ensemble doet dit concert je hart sneller kloppen.