Le Mépris

Le Mépris

Terug naar UITagenda

Naar aanleiding van het overlijden van Jean-Luc Godard vertoont Filmhuis De Spiegel een tweetal speelfilms uit het rijke oeuvre van deze Franse grootmeester. Op zondag 11 december ontvangen we Dana Linssen, filmcriticus van het Nrc en Filmkrant. Zij zal bij Le Mépris en Film Socialisme een uitgebreide inleiding geven.

De Franse schrijver Paul moet in opdracht van regisseur Fritz Lang de Odyssee van Homeros herschrijven tot een toegankelijk script. Een lastige opdracht, die nog verder gecompliceerd wordt door de bemoeienissen van de filmproducent Jeremy Prokosch. Ondertussen is ook Pauls huwelijk in de problemen geraakt en lonkt zijn vrouw – de bloedmooie Camille – opzichtig naar producent Jeremy.

De beelden van een in bad zittende acteur Michel Piccoli, sigaret onafscheidelijk in de mondhoek, hoedje op het hoofd en draagbaar typemachientje op de knieën, staan menig filmliefhebber nog op het netvlies gebrand. Ze lijken iconisch voor de Franse film, echter Godard trok zich weinig aan van plot of karakterontwikkeling.

In een van zijn meest toegankelijke en commercieel succesvolste film volgt Jean-Luc Godard elk pijnlijk detail in de ontbinding van het huwelijk van de onberispelijke acteurs Michel Piccoli en Brigitte Bardot. Le Mépris is een klassieker.

Bijzonderheden
Jean-Luc Godard was zonder meer de meest eigenzinnige regisseur van de Franse Nouvelle Vague stroming die het filmlandschap tijdens de jaren vijftig en zestig volledig op zijn kop zou zetten. Toen hij afgelopen september op 91-jarige leeftijd overleed, verloor de wereld dan ook één van de meest invloedrijke regisseurs aller tijden.