Film Socialisme

Film Socialisme

Terug naar UITagenda

Naar aanleiding van het overlijden van Jean-Luc Godard vertoont Filmhuis De Spiegel een tweetal speelfilms uit het rijke oeuvre van deze Franse grootmeester. Op zondag 11 december ontvangen we Dana Linssen, filmcriticus van het Nrc en Filmkrant. Zij zal bij Le Mépris en Film Socialisme een uitgebreide inleiding geven.

Film Socialisme is een symfonie in drie stukken. Het eerste deel toont een cruiseschip op de Middellandse Zee dat zowel een moderne verbeelding is van het narrenschip van Jheronimus Bosch als de Bijbelse toren van Babel waar niemand elkaar verstaat. Ook de toeschouwer niet, tenzij die Frans spreekt, waarover zo meer.

Het tweede deel speelt zich af bij een tankstation op het Franse platteland waar kinderen in gesprek gaan met hun ouders over broederschap, rechtvaardigheid en kunst. Kan de oudere generatie haar gedrag verantwoorden tegenover de jongere generatie?

Film Socialisme, in 2010 aangekondigd als het afscheid van de oude regisseur Jean-Luc Godard, is een overweldigende beeldenstroom, over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de houdbaarheid van Europa. Over de Tweede Wereldoorlog en Hollywood, de Islam en het oude Egypte, stierenvechten en voetbal.

Plaats van handeling is een cruiseschip, de samenleving in een notendop, waar niemand dezelfde taal spreekt. De ondertitels zijn van de hand van Godard zelf, en zijn gesteld in ‘Navajo-Engels’, het Engels dat Indianen in oude westerns spreken.

Bijzonderheden
Jean-Luc Godard was zonder meer de meest eigenzinnige regisseur van de Franse Nouvelle Vague stroming die het filmlandschap tijdens de jaren vijftig en zestig volledig op zijn kop zou zetten. Toen hij afgelopen september op 91-jarige leeftijd overleed, verloor de wereld dan ook één van de meest invloedrijke regisseurs aller tijden.