All That Breathes

All That Breathes

Terug naar UITagenda

In een van de dichtstbevolkte steden ter wereld leven koeien, ratten, apen, kikkers en zwijnen zij aan zij met de mensen. Hier worden twee broers verliefd op een vogel - de zwarte wouw. De zwarte wouw is een roofvogel uit de familie havikachtigen. Vanuit hun geïmproviseerde vogelhospitaal in hun piepkleine kelder zorgen de broers voor honderden van deze betoverende schepsels die dagelijks uit de verstikte lucht van New Delhi vallen.

De broers Saud en Nadeem begonnen twintig jaar geleden gewonde roofvogels te verzorgen, toen bleek dat het dierenziekenhuis alleen vegetarische vogels toeliet. Hun moeder bracht ze de liefde voor dieren en wetenschap bij, door haar verhalen over geesten in de vorm van dieren en insecten. Nu delen ze hun huis niet alleen met elkaar maar ook met roofvogels en uilen.

Hun rake, poëtische gedachten op de voice-over mengen zich met opzienbarende beelden van grote schoonheid: een duizendpoot ontmoet een overvliegend vliegtuig, een jonge uil wordt gewassen als een baby in een teiltje en een familie wilde varkens steekt een riviertje over bij het licht van de straatlantarens.

All That Breathes is bezig aan een zegetocht langs internationale filmfestivals en won dit jaar onder andere de prijs voor beste documentaire op Sundance en Cannes. Een unicum in de filmgeschiedenis. Het is dan ook een wonderschone en empathische documentaire.