Borodin Quartet

Borodin Quartet

Tsjaikovski en Beethoven

Terug naar UITagenda

Een jubileumjaar met Tsjaikovski en Beethoven

Het Borodin Quartet bestond in 2020 75 jaar. Het jubileum was een mooie aanleiding voor een tournee langs de mooiste concertzalen van de wereld. Deze tour gaat een jaar na dato alsnog van start en brengt dit prachtige ensemble ook naar Parkstad Limburg Theaters. Op het programma staat Tsjaikovski´s Kinderalbum en een van de late strijkkwartetten van Beethoven.

Een primeur
In dit jubileumjaar blikt het Borodin Quartet terug op zijn eigen rijke geschiedenis. Geen enkel concert dat de musici in ons land spelen is echter hetzelfde. In Heerlen koppelt het kwartet Tsjaikovski aan Beethoven. Tsjaikovski’s Opus 39 was van origine een pianosolowerk met de titel Kinderalbum. Het arrangement voor strijkkwartet hoorden we in Heerlen niet eerder.

Het genie Beethoven
Het Strijkkwartet nr.12 in Es groot. Op.127 van Beethoven is een van zijn late strijkkwartetten. Het werd ook wel eens gekscherend ‘muziek voor een onbewoond eiland’ genoemd, vanwege de diepzinnigheid, ongewone vormexperimenten en klankeffecten. Op een eiland of in de theaterzaal, het Borodin Quartet kan als geen ander de genialiteit van de componist ten gehore brengen.

Programma
P.I. Tsjaikovski - Children's Album op.39 (arr. for String Quartet by Rostislav Dubinsky)
L. van Beethoven - Strijkkwartet nr.12 in Es groot. Op.127

Bezetting
Ruben Aharonian – violin
Sergei Lomovsky – violin
Igor Naidin – viola
Vladimir Balshin – cello