Urban Myth

Urban Myth

We hadden liefde, we hadden wapens

Terug naar UITagenda

Urban Myth’s We hadden liefde, we hadden wapens brengt indringend muziektheater op het toneel. Deze veelgeprezen voorstelling gaat over de burgerrechtenbeweging in Amerika in de jaren 60, verrijkt met de rhythm & blues en soul uit die tijd - naar de gelijknamige roman van Christine Otten.

Het is 1961. In het streng gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten leven zwart en wit tot in bizar detail van elkaar gescheiden. Hier strijdt Robert F. Williams, een belangrijke aanjager van de burgerrechtenbeweging, voor gelijkheid en tegen de agressie van de Ku Klux Klan en het lokale gezag. Hij roept de zwarte gemeenschap op zich te bewapenen. Williams wordt al snel als staatsgevaarlijk beschouwd en hij vlucht met zijn gezin naar Cuba en later naar China. Wat was de impact van zijn strijd op zijn familie? En wat is er veranderd? Nu, ruim 60 jaar later zet Black Lives Matter zich nog steeds in tegen ongelijke machtsverhoudingen en het misbruik daarvan. Hoe verhoudt de strijd van toen zich tot het protest van nu?

In de pers

“De krachtige soul en rhythm & blues klinken door in spoken word en storytelling… álles swingt in deze voorstelling.” – Theaterkrant ★★★★

“Het swingt de pan uit en dat zorgt er mede voor dat We hadden liefde… niet alleen het hoofd, maar ook het hart raakt.” – De Telegraaf

“Je wordt je bewust van het gevaar van uitlatingen die nu weer zo actueel klinken, dat ze je een rilling langs je ruggengraat bezorgen.” – de Volkskrant

De makers
Regie: Jörgen Tjon A Fong
Script: Jibbe Willems
Dramaturgie: Robbert van Heuven
Kostuum- en Decorontwerp: Marga Weimans
Lichtontwerp: Coen van der Hoeven
Muziek: Jeroen van Olffen