DansClick 24

DansClick 24

Lix

Terug naar UITagenda

De nieuwste generatie dansmakers.

DansClick fungeert al 15 jaar als springplank voor jonge makers. Het is dé manier om kennis te maken met de aanstormende nieuwe garde van de Nederlandse dans! In deze 24ste editie maakt u kennis met X_YUSUF_BOSS, het huis en platform rondom de Groninger choreograaf Mohamed Yusuf Boss.

Startend vanuit dans slaat Yusuf innovatieve bruggen tussen disciplines én tussen gemeenschappen en individuen, met als kern de zoektocht naar gedeelde menselijkheid. Zijn werkwijze vertrekt vanuit het hiphop-principe each one teach one, waarbij ieder die bijdraagt aan het collectief leert van elkaar en van het project.

Een avond in drie delen
Een DansClick-avond bestaat uit drie delen: naast de voorstelling stelt de maker zich voor in een videoportret. Na afloop is er de Après Danse waarin Yusuf het publiek op het toneel uitnodigt om onder het genot van een drankje na te praten. Zo kan het publiek op een persoonlijke manier kennismaken met deze nieuwe maker; vice versa is de Après Danse voor de maker de ultieme gelegenheid om feedback te krijgen van het publiek.

Grote talenten
Beeldbepalende makers zoals Ann Van den Broek, Club Guy & Roni, Samir Calixto, David Middendorp, Duda Paiva, Amos Ben-Tal, Pia Meuthen, Jasper van Luijk, Shailesh Bahoran en wijlen Jens van Daele waren te zien tijdens de eerdere edities van DansClick.

BNG Bank Dansprijs
Sinds 2016 is DansClick verbonden met de BNG Bank Dansprijs, waarmee jonge talenten worden gesteund om in Nederland een publiek op te bouwen. De prijs wordt uitgereikt door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Volkskrant-journaliste Annette Embrechts. Uit onze eigen regio wonnen in 2020 Roshanak Morrowatian en Mami Izumi deze prestigieuze dansprijs voor hun voorstelling Polished. In 2021 ging de prijs naar Choreograaf en circusmaker Dalton Jansen voor On point en naar choreograaf en danser Piet Van Dycke voor zijn voorstelling Tot the Edge.